Ο Πάπας στη Λήμνο & Λέσβο

Στη μνήμη των χαμένων στη θάλασσα προσφύγων
Στα πλαίσια της διεθνοποίησης του προσφυγικού ζητήματος η κυβέρνηση κάλεσε τους προκαθημένους των δύο εκκλησιών - τους Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς και τον προκαθήμενο της καθολικής εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθούν τη Μυτιλήνη όπου στη Μόρια βρίσκεται στρατόπεδο προσφύγων - από τα μεγαλύτερα καθώς το νησί σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Η υποδοχή τους έγινε από τον πρωθυπουργό και ο χαρακτήρας της ήταν τιμητικός και επίσημος.

Επισκεπτόμενος ο Πάπας μαζί με τους άλλους δύο προκαθημένους τη Λέσβο, τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου στη Μόρια, εντύπωση προκάλεσε η γονυκλισία ενώπιον του ενός απελπισμένου πρόσφυγα. Του έλεγε στα αραβικά φωνάζοντας λέξεις ακατάληπτες, κατόπιν στα αγγλικά Father bless me, bless me! Ο Πάπας τον ευλόγησε ενώ παρέμενε στη θέση του με τον πρόσφυγα να παρακαλάει ικετεύοντας - προφανώς για τη σωτηρία του από τις κακουχίες των συνεπειών του πολέμου στη χώρα του.

Στη συνέχεια οι προκαθήμενοι επισκέφθηκαν τη Λήμνο όπου έριξαν στεφάνια στη θάλασσα εις μνήμην των πνιγμένων στο Αιγαίο - θυμάτων των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα. Ο λόγος του ήταν μεστός νοημάτων αλληλεγγύης, αγάπης, συμπόνοιας. Τελειώνοντας το λόγο του είπε: "Όσους δεν έχουν όνομα στον τάφο τους επάνω, στους ουρανούς το ξέρει ο Θεός" αναφερόμενος στους πνιγμένους που δεν έγινε γνωστό το όνομα τους. Σε δε τουίτ του έγραψε: "οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι με πρόσωπο, όνομα και ιστορία και σαν τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται". Στη δε ομιλία του εξήρε την ελληνική αλληλεγγύη απέναντι τους ενώ ο Α. Τσίπρας έγραψε σε τουίτ του: "Λέσβος το νησί που σήκωσε στους ώμους του το βάρος της κρίσης".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος