Το Παρίσι της Μαύρης Θάλασσας

Το Βουκουρέστι (Bucharest) πρωτεύουσα της Ρουμανίας σήμερα συγκαταλέγεται στις αναπτυσσόμενες με γοργούς ρυθμούς χώρες της ΕΕ. Μέλος της από το 2007 με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, μέλος του ΝΑΤΟ, αρχίζει να γνωρίζει μια όλο και πιο μεγεθυνόμενη ευμάρεια. Η Ρουμανία βρίσκεται στο απώτατο άκρο των Βαλκανικών χωρών με θαλάσσια πρόσβαση σε μεγάλη έκταση στη Μαύρη Θάλασσα. Συνορεύει βορειανατολικά με την Ουκρανία, βόρεια με την Ουγγαρία, νότια με τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Ο πληθυσμός του Βουκουρεστίου είναι σχεδόν 2 εκ. ενώ όλης της Ρουμανίας 20 εκ.

Ο ποταμός που διασχίζει την πρωτεύουσα ονομάζεται Ντιμπρόβιτα. Αξιόλογο κτίριο είναι "το Παλάτι του Λαού", η Βουλή, με έκταση 330.000 τ.μ. 2ο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο με πρώτο το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό δείγμα της μεγαλομανίας του Τσαουσέσκου, κτίστηκε τη δεκαετία του 1980 για να στεγάσει την κεντρική επιτροπή του κόμματος, το προεδρικό γραφείο και τα υπουργεία. 20.000 εργάτες και 700 αρχιτέκτονες δούλεψαν για να υψώσουν 12 ορόφους όπου βρίσκονται τα 1.100 δωμάτια.
Στα τέσσερα υπόγεια, όπου οι φήμες λένε ότι στεγάζονταν οι μυστικές υπηρεσίες του κόμματος, βρίσκεται ακόμα και πυρηνικό καταφύγιο.
Πολύτιμα μάρμαρα και φύλλα χρυσού στολίζουν το εσωτερικό και 4.500 πολυέλαιοι -με τον μεγαλύτερο να ζυγίζει 1,5 τόνο- φωτίζουν τις αίθουσες.
Μετά την πτώση του Τσαουσέσκου και την ανατροπή του καθεστώτος η νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας δυσκολεύτηκε να αποφασίσει τη νέα χρήση αυτού του τερατώδους οικοδομήματος, το οποίο πολλοί συνηθίζουν να αποκαλούν «Casa Nebunului», δηλαδή το «Σπίτι του Τρελού».
Τελικά αποφασίστηκε να στεγαστούν εδώ η Γερουσία και η Βουλή, ενώ αρκετές αίθουσες χρησιμοποιούνται για διεθνή συνέδρια.
Σήμερα μπορείτε να το επισκεφθείτε με μια 45λεπτη οργανωμένη ξενάγηση που θα σας δείξει δέκα από τις πλέον αντιπροσωπευτικές αίθουσες. Οπως για παράδειγμα την εκθαμβωτική Sala Unirii (Αίθουσα της Ενοποίησης), όπου έγινε το 1996 η τελετή γάμου της διάσημης γυμνάστριας Νάντια Κομανέτσι.

Χαρακτηριστικό μεν δείγμα της μεγαλομανίας του Τσαουσέσκου που κυβέρνησε αυτή τη χώρα ως δικτάτορας (1965 - 1989) έχοντας δε ορισμένα θετικά έργα στο ενεργητικό του: όπως έργα υποδομών π.χ. κεντρική θέρμανση: όλα τα σπίτια έχουν κεντρική θέρμανση όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με μηνιαίο αντίτιμο 100 ευρώ, κ.α.

Η Ρουμανία βγήκε από το κομμουνιστικό καθεστώς με 0 κρατικό χρέος. Η προσαρμογή σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες είναι γρήγορη και οδηγεί ως εκ τούτου στην πλήρη ενσωμάτωση. Τοπικό νόμισμα είναι το Λέι με ισοτιμία προς το ευρώ τα 3 Λέι. Πολλοί Έλληνες όχι μόνο επισκέπτονται τη Ρουμανία αλλά διαλέγουν να ζήσουν είτε εργαζόμενοι εκεί, είτε ως σπουδαστές είτε ως επιχειρούντες δεδομένου ότι η φορολογία είναι πολύ χαμηλή και τα κίνητρα πολλά.
Σήμερα το Βουκουρέστι εξακοντίζεται προς τα πάνω. Η αγορά των ακινήτων πάει πολύ καλά δεδομένου ότι υπάρχει ως σήμερα κάλυψη 2 εκ. τ.μ. σε κτίρια γραφείων στο κέντρο της πόλης. Η ανεργία είναι μηδενική 3 στις 5 διαφημίσεις είναι για προσφορά εργασίας. Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι μεγαλύτερες από τα δάνεια και υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αμοίβονται πολύ καλά χωρίς να σημαίνει πως για τους υπόλοιπους το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευνοϊκό.

Το Βουκουρέστι διατήρησε τον ιστορικό χαρακτήρα του με πολλά αρχιτεκτονήματα, πάρκα, πλατείες. Οι δρόμοι είναι φαρδείς, οι συγκοινωνίες ικανοποιητικές με προεξάρχουσα το μετρό, τα ξενοδοχεία αρκετά και σε ποικίλες τιμές με χαμηλότερη τα 60 ε.(Kiwi Hostel) και υψηλότερη τα (Capsa Hotel) με 200ε, με 159 το (Xilton) τη νύχτα, το δίκλινο - καθώς και άλλα με ενδιάμεσες τιμές - οπότε προσφέρεται για διακοπές σε μια ευρωπαϊκή μεν χώρα αλλά όχι από τις πιο γνωστές. Η αεροπορική απόσταση για το Βουκουρέστι σε απόσταση 17χλμ από το αεροδρόμιο, είναι 3 ώρες.

Το φαγητό είναι ενδιαφέρον με ποικιλία πιάτων
Από τα πιο κοινά πιάτα είναι το μαμαλίγκα (καθημερινό φαγητό με βάση το πλιγούρι), τα σαρμάλε (ή αλλιώς λαχανοντολμάδες), τα μιτιτέι (μικρά ψημένα λουκάνικα), το μούσκι τζιομπάνεσκ (ένα πλούσιο πιάτο με χοιρινό και τυριά) και οι σαλάτες με λαχανικά τουρσί. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε σπεσιαλιτέ με κυνήγι και πιπεριές γεμιστές με τυρί. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ντόπιες μπίρες και ενδιαφέροντα κρασιά, αλλά το αγαπημένο ποτό των ντόπιων είναι τα δυνατά αποστάγματα «τσούικα» και «παλίνκα» που παρασκευάζονται από δαμάσκηνα ή μήλα. Από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια του κέντρου είναι τα:
«Casa Vernescu», με ρουμανικές σπεσιαλιτέ σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα.
«Casa Doina», πολυτελές εστιατόριο που στεγάζεται σ’ ένα κτίριο με ταράτσα και κήπο.
«Count Dracula Club», με μεσαιωνική ατμόσφαιρα και σπεσιαλιτέ της Τρανσυλβανίας.
«Boema», με παραδοσιακή ρουμανική κουζίνα σε χωριάτικο περιβάλλον.
«Carul Cu Bere», με σπεσιαλιτέ από την παλιά κουζίνα της Ρουμανίας.
«La Mama», διάσημο για τις σπιτικές του γεύσεις.
πληροφορίες ethnos.gr, ραδιoφωνική εκπομπή Real fm
 
💟 Η κυρία Γκούμα

Η κυρία Ελισάβετ Γκούμα ήρθε στην Ελβετία, στη Λωζάνη από τη Ρουμανία (Βουκουρέστι). Ήταν πολιτική πρόσφυγας μετά την εγκαθίδρυση του Κ.Κ. Προερχόταν από πλούσια οικογένεια - μάλιστα είχαν και οικόσημο. Της δέσμευσαν όλη την περιουσία. Είχε να το λέει αυτό πάντα. Διατηρούσε πανσιόν όπου έμεναν κάπου δέκα άτομα - φοιτητές συνήθως. Η τάξη ήταν απαράμιλλη. Το φαγητό που ετοίμαζε με τη βοήθεια της μαγείρισσας,  σερβιριζόταν σε τακτή ώρα κι αν αργούσες σε μάλωνε - πάντα όμως με ένα χαμόγελο. Συχνά ερχόταν μαζί με τον γιο τους κι ο άνδρας της - που δούλευαν σε άλλη πόλη. Έβγαινε κάθε βδομάδα - το Σάββατο, στο περίφημο ρεστοράν της πόλης το Le chat noir για φαγητό - έτσι το βραδινό δεν σερβιριζόταν στη πανσιόν - τους το έλεγε από πριν αυτό "Ecoutez bien ce soir on mange pas içi parce-que je vais sortir dîner dehors...".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος